Instagram Notes – jak z tego korzystać?

Czy wiesz, że możesz wysłać krótką notatkę do grupy znajomych na Instagramie? Instagram Notes to nowa funkcja, która umożliwia wysyłanie 60-znakowych wiadomości wyświetlanych (podobnie jak InstaStories) przez 24 godziny – po tym czasie tekst znika. Zanim jednak zaczniesz korzystać z tej opcji, musisz wiedzieć o kilku rzeczach.

  • Nie dostaniesz powiadomienia o tym, że znajomy opublikował notatkę. Musisz sam(a) sprawdzić swoją skrzynkę odbiorczą, aby ją zobaczyć, a ponieważ Instagram Notes znikają po 24 godzinach od opublikowania, będziesz musiał często sprawdzać czy pojawiło się coś nowego.
  • Nie da się wysyłać notatek do jednej osoby (chyba że masz tylko jednego „bliskiego znajomego”). Założenie jest takie, że Instagram Notes mają być wysyłane do grup ludzi.
  • Musisz pamiętać, że Instagram Notes znikają naprawdę szybko. Jeśli wyślesz nową notatkę do tych samych osób jeszcze przed upływem 24 godzin, poprzednia notatka zniknie na rzecz nowej.
Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Jak czytać i odpowiadać na Instagram Notes?

  • W pierwszej kolejności upewnij się, że zaktualizowałeś swoją aplikację.
  • Przejdź do skrzynki odbiorczej czatu (użyj symbolu wiadomości w prawym górnym rogu strony głównej). U góry strony zobaczysz własną ikonę ze znakiem plus. Zobaczysz także ikony wszystkich znajomych, którzy wysłali Ci Notatkę.
  • Notatki pojawią się jako małe bąbelki nad ich ikonami. Będziesz mógł zobaczyć kilka pierwszych słów; aby przeczytać całą notatkę (zakładając, że jest trochę dłuższa), trzeba jej dotknąć.
  • Na dole ekranu pojawi się wyskakujące okienko, a Ty zobaczysz całą notatkę. Otworzy się też klawiatura, dzięki której będziesz mógł/mogła wysłać swoją odpowiedź.
  • Kiedy odpowiesz na Notatkę, Twoja odpowiedź i wszystkie inne następujące po niej wiadomości staną się częścią normalnego czatu.
Photo by Thom Holmes on Unsplash

Jak wysłać swoją Notatkę?

  • Stuknij swoją ikonkę (tę ze znakiem plus). Otworzy się wyskakujące okienko, w którym możesz wpisać notatkę o długości do 60 znaków.
  • Pod tekstem zostaniesz poproszony o wybranie osób, którym chcesz udostępnić notatkę. Masz dwie możliwości: albo możesz udostępnić go wszystkim obserwującym, których obserwujesz, albo osobom oznaczonym jako „bliscy znajomi”.
  • Nie pamiętasz, kto znajduje się na twojej liście “bliskich znajomych”? Wybierz przycisk Bliscy znajomi dotykając kółka po prawej stronie, a następnie stuknij w małą strzałkę pod spodem.
  • Zobaczysz swoją listę bliskich znajomych — ich nazwiska pojawią się na górze strony. Jeśli zaznaczonych jest więcej osób, niż te, do których chcesz wysłać wiadomość, możesz je odznaczyć.
  • Po wybraniu znajomych, którym udostępniasz wiadomość, po prostu stuknij Udostępnij w prawym górnym rogu.
  • Po powrocie do skrzynki odbiorczej wiadomość, którą właśnie wysłałeś, będzie unosić się nad twoją ikoną.
  • Jeśli chcesz usunąć notatkę, możesz to zrobić przed upływem 24 godzin. W tym celu wróć do ikony, w której wyświetla się Twoja notatka i dotknij jej. Na dole wyskoczy okienko, w którym możesz napisać nową notatkę lub usunąć starą.
Włącz powiadomienia
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Pobierz bezpłatny mini poradnik!

4 proste kroki, aby zwiększyć liczbę obserwujących na Instgramie.

Dodano do koszyka.
0 produktów - 0,00